
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kg mielonego mięsa z filetu 🍗
- 3 ziemniaki 🥔🥔🥔
- 2 marchewki 🥕🥕
- 1 duża cebula 🧅
- 3 jajka 🥚🥚🥚
- Bułka tarta (dodawana „na oko”) 🍞
- Sól – 2 małe łyżeczki 🧂
- Pieprz, czosnek suszony – do smaku 🌶️🧄
Przygotowanie farszu:
- Do mięsa dodaję startą na tarce ziemniaki, marchew i cebulę 🥔🥕🧅
- Wbijam 3 jajka, dodaję sól, pieprz i czosnek suszony 🥚🧂🌶️
- Dodaję bułkę tartą „na oko”, aby masa nie była zbyt rzadka 🍞
- Wszystko dokładnie mieszam — farsz gotowy! 😍👌
Masa do obtaczania:
- 3 jajka 🥚
- 4 łyżki mąki 🌾
- 200 ml mleka 🥛
Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gładka masa.
Smażenie 🍳
- Formujemy paluszki z farszu i obtaczamy je w przygotowanej masie.
- Smażymy na słabym ogniu 🔥
- Po 5–6 minut z pierwszej strony
- Po 8–10 minut z drugiej strony
Powinny być pięknie złociste i mięciutkie w środku 😋💛
Dodaj komentarz