soczyste paluszki 🍗✨

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 kg mielonego mięsa z filetu 🍗
  • 3 ziemniaki 🥔🥔🥔
  • 2 marchewki 🥕🥕
  • 1 duża cebula 🧅
  • 3 jajka 🥚🥚🥚
  • Bułka tarta (dodawana „na oko”) 🍞
  • Sól – 2 małe łyżeczki 🧂
  • Pieprz, czosnek suszony – do smaku 🌶️🧄

Przygotowanie farszu:

  1. Do mięsa dodaję startą na tarce ziemniaki, marchew i cebulę 🥔🥕🧅
  2. Wbijam 3 jajka, dodaję sól, pieprz i czosnek suszony 🥚🧂🌶️
  3. Dodaję bułkę tartą „na oko”, aby masa nie była zbyt rzadka 🍞
  4. Wszystko dokładnie mieszam — farsz gotowy! 😍👌

Masa do obtaczania:

  • 3 jajka 🥚
  • 4 łyżki mąki 🌾
  • 200 ml mleka 🥛

Wszystko razem mieszamy, aż powstanie gładka masa.


Smażenie 🍳

  1. Formujemy paluszki z farszu i obtaczamy je w przygotowanej masie.
  2. Smażymy na słabym ogniu 🔥
    • Po 5–6 minut z pierwszej strony
    • Po 8–10 minut z drugiej strony

Powinny być pięknie złociste i mięciutkie w środku 😋💛