✨Szarlotka Śnieżna Beza✨

🍏❄️ Zimowa Królowa Jabłek – przepis na 2 porcje! 👑✨

🧈 Ciasto (2 porcje):

  • 500 g masła – roztopić w mikrofalówce
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 17 żółtek
  • 1200 g mąki

👉 Wszystko ubić i zagnieść miękkie ciasto, które lekko odchodzi od rąk.


🍎 Warstwa jabłkowa:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cynamonu
  • 70 g galaretki
  • 100 g mąki ziemniaczanej

👉 Jabłka wymieszać z cynamonem, galaretką i mąką ziemniaczaną.
👉 Wyłożyć na podpieczone ciasto.
👉 Zapiec, aż powstanie delikatna skorupka z góry i z dołu.

Na wierzch:
👉 Zetrzeć trochę ciasta na tarce i podpiec jeszcze kilka minut.


☁️ Beza:

  • 17 białek
  • 650 g cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

👉 Ubić na sztywną, błyszczącą pianę.
👉 Wyłożyć na górę szarlotki i zapiec na lekko złoty kolor.


🔥 Pieczenie:

  1. Piec 180°C, funkcja wiatraka, bez podgrzewania przez 5 minut.
  2. Następnie zmniejszyć do 100°C i suszyć 3 godziny, również bez podgrzewania