
👉 Najpierw robimy zaczyn :
🔥 250 g wody – zagotować, dodać 3 łyżki oleju i poczekać, aż ostygnie.
🌡️ Gdy woda będzie ciepła, dodajemy:
– 7 g drożdży
– wanilinę
– 100 g cukru
– odrobinę mąki, żeby zaczyn lekko zgęstniał 😉
Mieszamy i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce 😊
Zaczyn pięknie wyrośnie! ✨
👉 Dodajemy dalej:
– jeszcze cukru do smaku
– mąkę
( można dodać skórkę pomarańczową 🍊 i 1 łyżkę alkoholu, żeby pączki mniej wciągały olej 😉 )
🥣 Zagniatamy ciasto – nie za twarde!
⏳ Odstawiamy na 30 min – 1 godzinę.
👉 Ciasto wyrosło!
Natłuszczonymi rękami formujemy kuleczki 🍩
Układamy na pergaminie i czekamy 10 min, żeby podrosły.
🔥 Smażymy tak jak na filmiku!
Po usmażeniu nadziewamy dżemem lub kremem i posypujemy pudrem 😍
🎄✨ Smacznego! 😋
Dodaj komentarz