
🎄✨ Delikatne, świąteczne cynamonki z kremem ✨🎄
1️⃣ Najpierw przygotowujemy zaczyn
🥛 Podgrzewam 250 g mleka w mikrofalówce, aby było ciepłe.
➕ Do ciepłego mleka dodaję 7 g suchych drożdży, mieszam.
➕ Dodaję 4 łyżki cukru i 6 łyżek mąki.
🥣 Wszystko dokładnie mieszam.
🫙 Przykrywam folią i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
2️⃣ Gdy zaczyn ładnie wyrośnie:
➕ Dodaję 3 łyżki oleju.
➕ Kolejne 5–6 łyżek cukru.
🥚 2 jajka.
🌼 Cukier waniliowy (można dodać skórkę z pomarańczy 🍊).
🥣 Mieszam i dodaję mąkę.
✨ Ciasto powinno być raczej rzadsze — nie wyrabiam go zbyt mocno.
⏳ Odstawiam jeszcze na 25 minut, aby podrosło.
3️⃣ Przygotowanie ciasta
🌾 Dodaję mąkę i wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
🧈 Rozwałkowuję, smaruję masłem — może być zwykłe albo takie jak na moim filmiku.
🍬 Posypuję cukrem i cynamonem (cynamonu można dać więcej 🌟).
🌯 Zwijam w rulon i kroję na kawałki (jak na filmiku).
4️⃣ Formowanie i pieczenie
🧁 Układam bułeczki, lekko dociskam i zostawiam na 10 minut.
🥚 Mieszam jajko z mlekiem i smaruję wierzch bułeczek.
🔥 Piekę 20–25 minut w 180°C.
🎀 Krem na wierzch 🎀
Do naszych świątecznych cynamonek przygotowujemy pyszny krem:
🧀 Serek śmietankowy
🥛 Śmietanka 30/36%
🍬 Cukier puder
Wszystko razem dokładnie mieszam, aż powstanie gładki, kremowy mus ✨
Smaruję nim cynamonki, gdy delikatnie przestygną 🧁💕
🌰 Opcjonalnie: można posypać płatkami migdałów, żeby było jeszcze bardziej świątecznie i chrupiąco ✨🌟
Dodaj komentarz